JEUGDPUISTEN / ACNE BESTRIJDEN

 

Wat is Acne / Wat zijn jeugdpuisten?

"Acne vulgaris" is de latijnse en medische naam voor jeugdpuistjes. Acne komt met name voor op die gebieden van het menselijk lichaam waar zich veel talgkliertjes bevinden: op het gezicht, op de schouders en op de rug.

Acne vulgaris zal zich meestal in het gezicht bevinden. Het begint rond het 12e jaar en verdwijnt rond het 20e levensjaar. Het is in de basis een onschuldige en meestal vanzelf weer genezende huidaandoening.
Deze huidaandoening, die echt bijna iedere persoon in meer of mindere mate doormaakt tijdens de puberteit, wordt veroorzaakt door een verstopping van de uitvoergang van talgkliertjes. Deze kan worden opgevolgd door een ontsteking. Acne vulgaris komt vaak voor als enkele puistjes, maar kan ook ernstigere verschijningsvormen hebben.Welke factoren hebben invloed op het ontstaan of verergeren van acne?
Hoe komt het nu toch dat de ene persoon veel last heeft van acne en de ander nauwelijks? Dit komt o.a. door erfelijke aanleg en leeftijd. Daarnaast is er nog een aantal andere factoren dat acne kan beïnvloeden.

Aanleg
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat acne te maken heeft met erfelijke aanleg. De kans dat iemand acne krijgt is iets groter wanneer één of beide ouders veel last van acne heeft gehad. Blanke mensen hebben vaker last van acne dan mensen met een gekleurde huid.

Leeftijd
Kinderen die zich in de puberteit bevinden zijn het meest gevoelig voor acne. Dit komt doordat in deze levensfase onder invloed van hormonen de productie van talg en dode huidcellen toeneemt. Rond het 20e levensjaar zijn de klachten meestal weer verdwenen.

Afsluiting van de huid
Acne ontstaat makkelijk onder een afgesloten huid. Brommerhelmen, sportbandjes en make-up zijn hier belangrijke voorbeelden van.

Medicijnen
Prednisolon en sommige medicijnen tegen epilepsie kunnen acne verergeren. Ook hormoon-cremes (bijvoorbeeld hydrocortison en triamcinolon) kunnen acne vulgaris bevorderen.

Menstruatie en zwangerschap
Voor de menstruatie en gedurende de zwangerschap vinden sterke hormoon-schommelingen plaats. Dit kan een toename van acne veroorzaken.

Chemische stoffen
Bepaalde chemische stoffen, zoals oliën en vetten, kunnen al aanwezige acne verergeren. In de meeste gevallen komen mensen met deze stoffen in aanraking tijdens hun werk. De vette lucht in een cafetaria is een alom bekend voorbeeld.Sitemap

Alles voor u uitgelegd, een uitgebreide bibliotheek met informatie!


Jicht, veel mensen hebben er last van


Een blaasontsteking kan erg vervelend zijn


Buikgriep, komt altijd op een ongelegen moment 


Cambridge, een uiterst succesvol dieet


Dash dieet, goed voor je hart en bloedvaten!


Dukan dieet, met een duidelijk stappenplan naar je streefgewicht


Ewitdieet, koolhydraten minderen en je valt af


Incontinentie, hoe ga je hier mee om?


Jeukende hoofdhuid, hoe wordt het veroorzaakt?


Jicht, de juiste voeding is belangrijk 


Koortslip is zeer besmettelijk 


Kalknagels, zijn uitstekend te genezen


Krentenbaard, kinderziekte met vervelende bijwerkingen


Liposuctie, vet kwijtraken zonder af te vallen


Menstruatiepijn, de maandelijkse pijn


Ogen Laseren, meteen doen


Ooglidcorrectie, u wordt een ander mens


Slaapapneu en snurken


Stoppen met roken, hoe effectief aanpakken


Verstopte neus, chronisch of tijdelijk, is altijd vervelend


Voetschimmel, geen fijne aandoening


Waterpokken, laat uw kinderen niet krabben


Zandloper dieet, verouderingsproces afremmen


Zweetvoeten, ook anderen kunnen er last van hebben